Jag har under åren sålt en del bilder via stock photo tjänsten Most Photos. Det har varit lite kul att se sina bilder i tryck i tidningar. Nu har jag dock bestämt mig för att det får vara nog. Vi har ett avtal Most Photos och jag, att när man publicerar bilder i media skall mitt namn stå angivet.

När jag nu ser mina bilder i lokalpressen, utan en byline, så hör jag av mig till dem. Det visar sig att de vare sig har några kontroller av hur/var mina bilder används, de verifierar inte att köparna uppfyller sin del av avtalet, och det värsta – när jag som fotograf påpekar att vi ser ett solklar avtalsbrott, så vågar de inte driva detta mot tidningen.

Med andra ord, de vill ha mina bilder, fick 3 SEK för en bild på förstasidan i SvD (tog upp mer än halva sidan och låg högst upp på webben), 3 SEK! Har sålt bilder från luciatåg, majbrasor terror attacken på Drottninggatan mm mm. Allt för en mycket låg ersättning. Då kan man FAN förvänta sig att de skall tillvarata mina intressen när det brinner till. Icke!

Alltså – nu kommer jag istället att gå via de större och mer seriösa stock photo sajterna, att hålla skojare under armarna ligger inte för mig.

#mostphotos #stockphoto #photography #sellingpictures

Kategorier: Generellt

0 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!