Så har dottern börja spela innebandy med AIK. Flickor 01! Grymt kul att AIK äntligen lyckats få ihop ett flicklag igen. Tror att senaste gången var en mix av tjejer födda 96-98.

Bilder från första matchen finns här

Vi får hoppas att fler tjejer söker sig till laget, det finns fortfarande plats för 5-10 till
4 kommentarer

Fredric Jonsson · 30 september, 2010 kl. 19:03

Hej,
Snygga skarpa innebandybilder!
Jag fotar mina barns (F99 & P99) matcher i princip varje helg sedan en tid tillbaka.
Innebandy är en snabb sport som oftast spelas i hallar med dålig belysning. Har du några bra kamerainställningar att dela med dig av? Jag kör med en Nikon D90 och helst med mitt Tamron 18-270mm/3,5-6,3 objektiv. Vänligen / Fredric

Olof · 30 september, 2010 kl. 22:02

Hej Fredric, jag använder en Canon, 50D och kan inte Nikons produktsortiment. Här är i alla fall några lärdomar jag dragit.

Läste en artikel av Scott Kelby. Han sa att fotografi inte var någon prylsport, det var bildseendet som var det viktiga, UTOM när det gällde sportfoto. Då måste man har ljusstarka objektiv, hög seriebildtagning och kameror som klarar höga ISO.

Eftersom jag inte har obegränsade resurser har jag klarat mig så här:

Ställ ISO på så högt som möjligt. Du får göra bedömningen när det blir för brusigt. Jag har fotat på ISO 1600-3200 den senaste tiden. Tycker att det funkar ganska OK även om 3200 är rätt knepigt om du vill beskära bilden hårt. Drömmer om en 7D eller en 1D IV som klarar höga ISO tal bättre, men det är för min del nog smartare att använda pengarna till objektiv. I alla fall än så länge.

Adobe Lightroom 3 har bra brusreduceringsfunktioner. Ställer på 40-50 för det mesta. Ger OK resultat på bilderna från min kamera.

Köpte ett begagnat 70-200 2,8 utan bildstabilisering för två månader sedan. Funkar ganska bra. Bildstabiliseringen behövs inte vid sportfotografering, du rör ju kameran i princip hela tiden, så stabiliseringen ger inget. Har tidigare fotat med ett 85mm 1,8. Bra med ljus i det objektivet. Jag upplever det lite för “långt” när du står vid sarghörnet. Svårt med bilder runt målet. Har dock givit många bra bilder de senaste två åren.

Har alltid kameran inställd på seriebildtagning och följande autofokus. Smäller av 10 bilder i stöten. Fotar i JPG för att spara på minneskorten. RAW kräver med processor av kameran, och du kan inte fota lika långa serier.

Var nere i Oskarshamn på cup i början av september. Kom hem med 1109 bilder, och då hade jag ändå tagit bort väldigt många direkt ur kameran. För mig som amatör är mängden foton rätt viktig. Säg att 2 på 100 blir riktigt bra, 5-6 på 100 blir bra, 20-30 blir godtagbara – mer för dokumentation och för att spelarna (och föräldrarna!) skall tycka att det är kul att vara på bild. De sista 50-70 tar jag bort.

Tror att du skall lägga några tusenlappar på ett fast 85 mm 1,8 objektiv. Tror att de finns för Nikon också. Du kommer långt på det. När du testat ett tag kanske du vill öppna stora plånboken och köra ett 70-200. Vet inte riktigt hur Nikon ligger till med kameror som har hög seriebildtagning och klarar höga ISO bra. Du får kolla med din fotohandlare.

Ditt Tamron funkar nog bäst till semesterfotografering och familjedokumentation. Jag har ett Sigma 18-200 för samma syfte. Har alltid på det på kameran när jag är på semester. Funkar bra där, men uselt i hallarna.

Fredric Jonsson · 1 oktober, 2010 kl. 20:54

Hej, tack för ett snabbt och uttömmande svar. Jag skall ta till mig dina råd. Jag skall desutom ta ett snack med min Expert butik som rekommenderade Tamron 18-270 just för detta ändamål. Vi hörs längre fram och då skall jag dela med mig av mina innebandy- och fotbollsbilder.
Vänligen / Fredric

    Olof · 1 oktober, 2010 kl. 21:28

    Oj då – det var inte meningen att du skulle ta illa upp för din Tamron glugg. Jag skrev bara om mina egna erfarenheter.

    Ytterligare en sak jag lärt mig är att väldigt många fotosäljare är bilhandlare. Speciellt i de butiker som inte är specialiserade på foto. Inte är de billigare heller, i alla fall inte på “riktiga” fotoprylar. Å andra sidan skall man ju egentligen inte ta råd från någon på en elektronikstormarknad över huvud taget. Det mesta som är “billigt” där brukar bli dyrt i längden. De säljer ett par generationer gamla grejer, eller så har de fått order om att kränga en viss produkt för att de har för mycket på centrallagret. Min mor köpte en ny dator på Expert Sollentuna för några månader sedan, och fick höra att hennes dator skulle hålla i 10 år (!!!). Ta vilken tioårig dator som helst idag, och se hur bra den fungerar. Sen fick hon ett pris som baserade sig på att hon tog onödiga försäkringar. Hästhandlare är vad de är. Nu fick jag det sagt också!

    Tycker att Japanfoto är ganska bra och kunniga, Kungsholms foto bra. Fotoaffären på dalagatan vid Tegnerlunden (har glömt bort vad den heter) har bra killar bakom disken även om det finns viss hästhandlar varning där. Fotokungen på söder har också kompetent personal. Rajala mitt i city känns seriösa, men jag uppfattar deras prisbild som lite högre. Men man skall alltid göra prisjämförelser på internet…. Sen går det ju att pruta!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

error: Content is protected !!